Choklad,  Mjuka kakor

Maffig chokladkaka med topping

Glutenfri maffig chokladkaka med en chokladtopping som för kakan till nya höga höjder.

Glutenfri maffig chokladkaka med en chokladtopping

Hejsan!

Här har vi en riktigt maffig och mumsig chokladkaka med choklad, choklad, choklad.
Om det inte blir lite för mycket med all choklad undrar du? Nej, nej nej – absolut inte!
Chokladtoppingen gifter sig utmärkt med den saftiga glutenfria kakan av sockerkakstyp.
Och alla kommer älska den!

Trevlig bakning! // Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
maffig glutenfri chokladkaka med topping

Maffig glutenfri chokladkaka med topping


Ingredients

Scale

Kakan

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl glutenfri mjölmix
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk Xantangummi (alt. 1 tsk Fiberhusk)
  • 1 dl mjölk
  • 100 g smält mörk choklad

Topping

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad, 55 %
  • 1 msk smör  

Instructions

Kakan

  1. Smält smöret och chokladen till kakan och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjölmix, xantangummi/fiberhusk, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten med hjälp av en mjölsikt eller sil.
  4. Tillsätt smörblandningen och mjölk, rör försiktigt till en jämn smet utan att förstöra luftbubblorna.
  5. Smöra och bröa en sockerkaksform på ca 1,5 liter. Häll upp smeten och grädda i 175 grader, andra falsen nedifrån,  i 35 min

 Toppingen

  1. Koka upp grädden i en kastrull, ta sedan av värmen.
  2. Finhacka chokladen och rör ner i den varma grädden. 
  3. Avsluta med att röra ner smöret och rör till en glansig chokladkräm.
  4. Häll ovanpå den kalla kakan. Om smeten är svår att häll, testa att värma upp den en kort stund på svag värme under omrörning.

Servera kakan som den är eller med en klick vispgrädde. 

maffig glutenfri chokladkaka med topping
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Delicious glutenfree chocolate cake with topping


Ingredients

Scale

Cake

  • 100 g butter
  • 2 dl granulated sugar
  • 3 eggs
  • 2 dl glutenfree flour mix
  • 0.5 dl cocoa
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 0.5 tsp Xanthan gum (or 1 tsp Fiberhusk)
  • 1 dl milk
  • 100 g melted dark chocolate

Topping

  • 0.75 dl whipping cream
  • 100 g dark chocolate, 55%
  • 1 tbsp butter  

Instructions

Cake

  1. Melt the butter and chocolate for the cake and let it cool.
  2. Whisk eggs and sugar until fluffy.
  3. Mix flour mix, xanthan gum/fiber husk, cocoa, baking powder and vanilla sugar and sift into the batter using a strainer to avoid lumps.
  4. Add the butter mixture and milk, stirring gently until smooth without destroying the air bubbles.
  5. Grease and bread a sponge cake tin of about 1.5 liters. Pour the batter and bake at 175 degrees, second fold from below, for 35 minutes.

Topping

  1. Boil the cream in a saucepan, then remove from heat.
  2. Chop the chocolate to small size and stir into the hot cream.
  3. Finish by stirring in the butter and stirring into a glossy chocolate cream.
  4. Pour on top of the cold cake. If the batter is difficult to pour, try heating it for a short time over low heat while stirring.

Serve the cake as it is or with a dollop of whipped cream.