Linda´s mörka glutenfria bröd
Efter några provbakningar kan jag glatt presentera ett riktigt gott och grovt glutenfritt bröd!
Ofta bakar jag ljust bröd men det är gott att bryta av med ett mörkt bröd med lite tuggmotstånd. Bara att röra ihop och grädda!
Till en limpa
2,5 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
0,5 dl lingonsylt
0,25 dl mörk sirap
1,5 dl mjölmix, Finax
1 dl krossat bovete
1 dl krossat linfrö
0,5 dl fibrex
0,5 dl pofiber
1 dl hirs flingor
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med att röra ihop fil och bikarbonat, tillsätt sedan sylt och sirap. Mär upp alla torra ingredienser och rör ner i filmjölksblandningen.
Olja en brödform och strö över pofiber. Häll ner smeten i formen.
Grädda på falsen näst längst ner i ca 1 timme.
Låt brödet kallna helt, skär upp och lägg i frysen.
7 Comments
Glutenfria Köket
Tack för din kommentar Peter! Receptet är inte detsamma, jag har inte samma ingrediener som i ert recept. Om jag kopierat det rakt av hade jag givetvis hänvisat till er som källa 🙂 Mvh Linda, Glutenfria Köket
Peter
Lustigt, exakt det här brödet presenterade Restaurang Fåfängan Stockholm i Celiakiförbundets tidsskrift Bulletinen, nummer 1 2008. Restaurangen utvecklade brödet själva under 2007.
Återge gärna receptet, men uppge källan tack!
/ Peter
Såhär står det i tidningen:
Fåfängans Mörka
Smakrikt och nyttigt. Ett mycket
populärt bröd på restaurangen!
Blanda i en degblandare:
1 l naturell fil
1 ½ msk bikarbonat
2 dl lingonsylt
1 dl mörk sirap
Blanda först fil och bikarbonat
Blanda därefter i:
6 dl grovmix
4 dl krossat bovete
2 dl krossat linfrö
1 dl fibrex
1 dl pofiber
4 dl solrosfrö
4 dl pumpakärnor
2 tsk salt
Låt maskinen gå 10 minuter. Häll upp
degen i fyra smorda formar 1 ½–2
liter. Grädda i 180°, ca 1 timme.
Pingback:
Glutenfria Köket
Vad kul att du gillade det! Och vad bra att du bytte ut till det du hade hemma och gillar 🙂
// Linda
Marina Eklund
Guuud så gott brödet blev! Det är mitt första glutenfria bröd jag har bakat också! Jag fick ändra lite i receptet efter smak och vad jag hade hemma, så det blev ca 2 dl Laila’s Gula Mjölmix samt ca 2 dl russin (eftersom jag älskar russin i bröd och för att jag inte hade krossat bovete hemma! Det blev ett jättegott och saftigt mörkt bröd som känns supernyttigt! Detta bröd kommer jag att baka fler gånger, det var ju så snabbt och enkelt att bara röra ihop!
Glutenfria Köket
Vad kul att höra! Hoppas du fått mersmak och vill testa att baka något mer bröd 🙂
// Linda
Viktoria
Hej Linda! Jag har just bakat ditt bröd! Faktiskt det första glutenfria brödet jag någonsin bakat. Det blev JÄTTEGOTT! Jag har inte ätit ett ordentligt, gott mörkt bröd sedan jag blev glutenallergisk. Tack för ditt recept! /Viktoria