Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfri focaccia med prästost breadart

Glutenfri focaccia med prästost och dill


Ingredients

Scale
  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten (37 grader) 
  • 1 liter mjölmix (500 g), tex Finax röd 
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk honung – flytande el. fast
  • 1 ägg
  • 0.75 dl rapsolja/olivolja
  • 75 g grovriven prästost

    Ovanpå brödet:
  • 1 msk olivolja
  • några nypor flingsalt

Dekoration:
Pärltomater
Röd paprika
Svart pepparkorn


Instructions

  1. Lös up jästen i vattnet. Tillsätt honung, salt, olja, mjölmix och ägg. Vispa ihop till en jämn och kladdig smet (som en muffinssmet) med hjälp av köksmaskin eller elvisp, vispa ihop smeten i några minuter.
  2. Tillsätt den rivna osten och rör ner i smeten. Låt jäsa i 15 min.
  3. Skär grönsakerna till kräftor. Halvera ovala pärltomater till huvudet. Halvera små tomater och skär av hörnen på två halvor till klorna. Skär paprikan i strimlor till kropp, stjärt och armar.
  4. Klä en form (40×32 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och bred ut den jämnt med en slickepott. Låt jäsa i 25 min, täck formen med plastfolie.
  5. Ringla olivolja över brödet och gör ett tjugotal hål i brödet med fingret doppat i olja. Strö över flingsalt över brödet.
  6. Montera grönsakerna i form av kräftor, avsluta med pepparkorn till ögon.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader.
  8. Låt brödet svalna helt, dekorera med dillkvistar.