Rabarber och jordgubbskaka med smultäcke
Hej på er!
Vilket fantastiskt mors dag väder vi fick!
Vi passade på att sitta ute och fika och bara njuta av den underbara värmen som solen bjöd på.
I landet hade rabarbern vuxit upp så jag kunde bara inte motstå att baka en kaka med rabarber! Rabarber och jordgubbar är ju riktiga smakkompisar så det fick bli både rabarber och svenska (frysta) jordgubbar i kakan.
Valde att göra en glutenfri kaka med smulor ovanpå. Sååå fantastiskt gott med den mjuka kakan och den sötsyrliga smaken från jordgubbar och rabarber toppat med ett frasigt täcke av smulor. Degen och smulorna har en fräsch smak av citron som lyfter hela kakan!
Lycka till!
// Linda
PrintGlutenfri rabarber och jordgubbskaka med smultäcke
- Total Time: 70 min
- Yield: 8–10 bitar 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Scale
Deg:
- 150 g smör
- 100 g mandelmjöl
- 300 g mjölmix, tex Semper Fin mix
- 150 g strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- rivet skal av 1 citron, ekologisk
Fyllning:
- 200 g jordgubbar (färska/frysta)
- 200 g rabarber
- 1 msk strösocker
- 1 tsk majsstärkelse Maizena
Till servering:
- vaniljsås
Instructions
- Mät upp alla ingredienser till degen i en bunke och knåda ihop till en deg.
- Lägg 1/3 del av degen i frysen.
- Skala och skär rabarbern i 1 x 1 cms bitar. Dela jordgubbarna lika stora.
- Blanda jordgubbar och rabarber med strösocker och majsstärkelse, rör om och ställ åt sidan.
- Klä en form 32 x 20 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i formen.
- Häll av vätskan från jorgubbsblandningen och fördela ut blandningen över degen.
- Ta fram degbiten ur frysen och riv över kakan med hjälp av rivjärnets grova sida.
- Grädda mitt i ugnen 175 grader i 40 min.
- Låt svalna och servera med vaniljsås.
- Prep Time: 30 min
- Cook Time: 40 min